Adobe Muse – една добра възможност или играчка за непрофесионалисти?

В понеделник Adobe пуснаха за безплатен даунлоуд бета версията на програмата за уеб проектиране – Muse. Веднага изниква въпроса “За какво е този софтуер, като има Dreamweaver?”. Отговора е лесен. Въпреки, че в Dreamweaver можете да работите и в графична среда задължително е да разбирате поне малко то код, за да успеете да завършите сайта си. Целта на Muse е потребителя да може дAdobe Muse - Start Imageа си създаде статична страница без да напише и два реда код. Т.е. това е програма за непрофесионалисти, които искат да работят само и единствено в графична среда.

Веднага решихме да направим проба на представеният софтуер. Инсталирахме продукта. Отне по-малко от минута. Muse явно не е голям и тежък продукт. Стартираме програмата и пред нас се отваря диалоговият прозорец, който задава въпроса дали желаем да отворим настоящ проект или ще създадем нов. В следващата стъпка според мен създателите са ударили десятката. Първото нещо, кото потребителя трябва да направи е да създаде структурата на сайта си (Plan) – коя страница и коя подстраница къде да се намира. Това определно е добра идея и Adobe Muse - Planспоред нас трябва да се интегрира и в по-големият батко на Muse – Dreamweaver. Много клиенти са готови да платят за иразботването на сайта си, но нямат и идея как би могъл да изглежда структурно той. Тук тепърва създателят на страницата трябва да започне да обяснява за дървовидна структура, менюта и категории. Това нововъведение улеснява много потребителят и би могло нагледно да покаже на всеки потребител за какво иде реч.

След двоен клик върху дадена страница вече сте в нея и започвате същинското създаване на дизайна на Вашият статичен сайт. Вдясно виждаме лентата с инструменти и палитри, която болезнено напомня на друг продукт на Adobe – Photoshop. Аз лично очаквах повече инструменти в този софтуер. Стори ми се малко беден. Прекрасно впечатление ми направи създаването на менюта. За всеки професионалист това би изглеждало ужасно, но за обикновеният потребител определено спестява нерви и време. Структурата на менюто се създава и променя сама – съгласно стуктурата на сатрницата ви (за която говорихме по-горе). Минус – има едва три възможности за меню – две хоризонтални и една вертикална.

Много дълго време търсих откъде се вмъкват изображения. Това определено е слабост на софтуера при условието, че интернет в момента е изграден основно от изображения. вмъкването на картинки става от меню File – Place… – адски нелогично.

Вградени са възможности за създаване на акордеони и панели с табове. Тук може би на по-ненапредналитя потребител ще са му нижни повече усилия, за да постигне желаният ефект.

Една добра възможност или играчка за непрофесионалисти?

В края на краищата наистина си задаох въпроса – какво ще се случи с Adobe Muse по-нататък. Дали този проект ще претърпи крах или ще стане хитов, само за това че е е много лесен и интуитивен? Дали ще бъде забравен или ще стане по-попуярен от предвестниците си? Само времето може да покаже това. Аз лично смятам, че това един добър шанс за един неспециалист да си създаде една недобра страница. Дори малко трудно си представям да видя реализирана страница с този продукт, но си мисля, че ще я познавя на всяка цена.