Изберете подходящ хостинг – част 1

Подбора на хостинг услуга е много важна стъпка. Именно затова ще отделим на тази част малко повече внимание в две части. Нека първо обясним какво е хостинг.

[accordion] [pane title=”От Wikipedia”] Уеб хостингът (от английски: web hosting – буквално уеб или мрежово стопанисване, съхранение) е услуга, която предоставя на физически лица и организации хостинг (съдържане върху сървъри) на уеб страници и друг вид информация: данни, файлове, изображения, видео и пр. На практика най-точно се представя като срочен абонамент за ресурсите на един или няколко компютъра (сървъри), които имат директен и висококачествен достъп към Интернет. В действителност хостинг може да се осигури, от който и да е компютър, включително, персонален, който е свързан с Интернет, за да може да предоставя за разглеждане, ползване, теглене уебстраници и файлове, но за по-голям обем на файловете и повече посетители (най-общо казано), това се предоставя като услуга от хостинг компании, които също така осигуряват широколентов достъп на сайта и файловете към Интернет. [/pane] [/accordion]

Казано на по-обикновен език – това е мястото, където физически се съхраняват файловете и информацията на вашият сайт.

Може ли моят компютър да бъде хостинг сървър?

Както е споменато по-горе всеки един компютър с достъп интернет може да бъде използван за хостинг сървър. Все пак за тази цел е необходимо да инсталирате и конфигурирате специални софтуерни продукти. Това е процес, който ще Ви отнеме много времеви ресурс, нерви и въпреки това не е сигурно дали ще успеете да го направите правилно и дали компютърът Ви отговаря на необходимите ресурси за да бъде сървър. Тук идват и неудобствата, че никога не трябва да загасяте компютърът си, че не трябва да ви прекъсва интернет връзката и редица други неща, за да може сайтът ви да работи нормално. Ако компютърът Ви не добър или връзката слаба това може да забави осезаемо скоростта с която се отваря сайта, още повече ако придобие популярност. Ето затова препоръчваме да използвате…

Параметри на хостинг услугата

Тази тема е обширна и трудна за разбиране. Важно е да разберете, че има някои условия, които всяка WordPress инсталация иска да бъдат спазени, за да работи безпроблемно. За пример ще дам и закупуването на софтуер (например видеоигра). Производителят на всяка игра описва минималните параметри на компютъра, за да може играта да върви безпроблемно (размер на свободно дисково пространство, оперативна памет, видеокарта, процесор и др.). Много често ще срещнем и препоръчителни параметри, за да може играта да върви съвсем гладко и с всички екстри. Подобни изисквания имат и софтуерните приложения за интернет страници, наречени още Системи за управление на съдържанието (CMS). За да сте сигурни, че приложението ви ще върви безпроблемно изберете хостинг услуга, която отговаря на критериите зададени от производителя на даденият софтуер. На този линк ще можете да видите актуалните изисквания за работа на Worpress, дори производителите са ви предложили кратко писмо, което да изпратите директно на хостинг компанията си.

Нает хостинг

Има фирми, чиято основна дейност е поддръжката на специализирани компютри за хостинг услуги. Каквито и конфигурации да правите трудно ще достигнете нивото на ресурсите с които една добра хостинг компания разполага. Ето затова препоръчвам да си намерите добра хостинг компания. Тук има няколко ключови неща, които трябва да знаете наемайки хостинг.

Операционна система на хостинга

Каквото и да ви говорят никога не наемайте Windows базиран хостинг. Не че страницата ви няма да работи и под Windows, но е възможно в последствие да срещнете редица проблеми именно заради това. WordPress е създаден под Linux и работи най-добре в тази среда. Тук вече чувам как много от вас казват “Ама аз не разбирам от Linux. Виж друго си е Windows-a всичко си му разбирам и съм си свикнал.”. Ще получите достъп до самата операционна система само, ако използвате виртуална машина (VPS) или нает сървър – услуги, които за един начинаещ сайт са прекалено скъпи и ненужни. Ако съпорта (отдела за поддръжка) на хостинг компанията ви е добър няма и да ви се наложи да разбирате от тази операционна система. Пример за компания с добра поддръжка е ICN.BG. Винаги много любезни и отзивчиви. Готови да помогнат 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата.

 

Към част втора на статията “Изберете подходящ хостинг” –>