Изберете подходящ хостинг – част 2

Отделено дисково пространство

Една новоинсталирана WordPress система заема около 250 MB. Все пак не подценявайте сайта си. Това е само началото и ако сайтът ви заработи добре и често качвате нова информация в бъдеще ще ви е необходимо повече пространство. Добрите хостинг компании не биха ви предоставили по-малко от 5 GB дори и за най-малките си пакети. Компанията ICN.BG например предоставя 12 GB в най-малкия си план “Ултима”. За начало е повече от достатъчно.

Месечен трафик

Параметър, който не е за подценяване, особено ако сайтът ви набере популярност или предоставяте по-обемни файлове за сваляне. Запознайте се добре с условията на хостинг компанията. Обърнете внимание на предоставеният ви трафик. В горепосоченият план “Ултима” на ICN.BG предоставеният ви трафик е 100GB. те ще ви бъдат напълно достатъчни, ако сайтът ви има около 150-200 посещения на ден и не предоставяте големи файлове за сваляне. Въпреки това имайте предвид тези цифри и наблюдавайте изразходваният трафик. Повечето компании директно спират достъпа до сайта ви, когато лимитът бъде надхвърлен. Ако това се случи помислете за преминаване на по-висок план. Не е добре за страницата ви, ако в края на всеки месец достъпът до нея бива спиран подари изчерпан трафик лимит. Това може се окаже пагубно за вашият Google рейтинг.

Локация на хостинга

Като говорим за подбор на хостинг компания не трябва да пропускаме локацията на сървъра или хостинг компанията. Тук най-важният фактор е основната целева група. Трябва много внимателно да помислите дали желаете сайтът ви да е насочен към читатели основно от България или от други държави. Това ще определи локацията на сървъра, а може би и на хостинг компанията, която ще използвате. Защо? Всеизвестно е, че международният интернет трафик е по-бавен от вътрешният. Съответно, ако целта ви е основно български потребители да четат сайта ви ще е най-добре да изберете български хостинг със сървър локализиран в България.

Облачен хостинг (Ще вали ли?)

Ако желаете да правите интернационален сайт, който да се чете и използва в няколко държави или дори в цял свят, то на вас ви е необходим т. нар. облачен хостинг. Това е една сравнително нова технология, която използва сървъри разположени в целия свят. Какво представлява това? Ще се опитам да обясня какво представлява това. Има един основен сървър, на който се намират вашите данни. Да предположим хипотетично, че той се намира в България. Ако лице, което се намира в Германия например реши да отвори сайта ви, ще се забави единствено първото отваряне на страницата. През това време цялото съдържание ще се буферира (съхрани) на споделен сървър в Германия и при следващото отваряне на който и да е потребител в тази страна страницата ще се отвори все едно е локализирана там. В този вариант почти няма значение къде хоствате сайта си. Разликата в цената на обикновеният споделен хостинг и облачните услуги е много голяма.

Все пак, не се притеснявайте да се свържете с мен, ако срещнете проблеми с подбора на правилната за вас хостинг услуга. С удоволствие ще ви помогна.

4 thoughts on “Изберете подходящ хостинг – част 2

  1. Много важен фактор при избора на хостинг при мен е поддръжката – дали отговарят и решават евентуален проблем бързо – защото такива просто възникват от време на време. От тази гледна точка аз също мога да препоръчам ICN. В статията има малка грешка – при план Ултима максималният трафик е 100GB(а не MB) и е достатъчен за доста повече от 200 посещения на ден 🙂

  2. Напълно съм съгласен с вас. И отчитам този свой пропуск. А относно грешката – ще я поправя веднага. Благодаря.

  3. Тази статия беше полезна за мен, тъй като имам планове освен на български, да правя блог и на английски език. Тук става дума за ICN и не мога да не кажа, че с удоволствие ползвам тяхната услуга https://my.icn.bg/offerings.html?referer=agli1 Освен това при тях има възможност хостингът да бъде разположен и върху сървър в Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.