Избор на домейн (адрес на сайта) – част 1

В тази статия ще разбулим някои клишета и ще се опитам да Ви помогна в подбора на добро домейн име. И след като отново въвеждаме нов термин е редно да го обясним.

Какво е домейн?

[accordion] [pane title=“От Wikipedia“] Домейн (на английски: domain – област, владение) е част от йерархическото пространство на глобалната Интернет мрежа, която има собствено уникално име (име на домейн), което трябва да отговаря на определени изисквания. Името трябва да бъде уникално в рамките на един домейн, като пълното име се състои от имената на всички домейни, от които той е част, разделени с точки. Например, bg.wikipedia.org. (с точка в края) означава домейн от трето ниво bg, който влиза в домейна от второ ниво wikipedia, който влиза в домейна от първо ниво org, който влиза в коренния домейн. Името на домейна служи за адресация на възлите на Интернет мрежата и на разположените по тях мрежови ресурси: (уебсайтове, пощенски и други сървъри и други услуги) в удобна форма за ползване от човека. Съвкупността от имената на домейни от по-долно ниво, влизащи в обхвата на даден домейн, се нарича зона домейни. Например, зоната wikipedia.org. включва всички имена от трето ниво. Терминът „зона домейни“ се използва основно в техническата сфера, при настройка на DNS-сървърите. [/pane] [/accordion]

Не знам дали разбрахте нещо от това обяснение по-горе. Ще се опитам да го обясня и на по-разбираем език. Това всъщност е името на адреса на сайта ви. Ако не съществуваха домейните щеше да бъде необходимо да помним редица от числа за всеки сайт. Например вместо в лентата за адрес на сайт да напишете google.com щеше да е необходимо да напишете 173.194.39.137.

Какво прави домейна добър и защо е важно да изберете добър домейн?

Това е въпрос, който има много условности. Едно от най-важните неща, които трябва да съобразите е какво ще търси потребителя, за да попадне на вашата страница. Тук ще разгледаме основно два варианта:

  • Вие сте неизвестна или недостатъчно известна фирма или личност.
    В този случай горещо ви съветваме да изберете домейн свързан с дейността ви. Например, вие сте малка фирма „ХУМПИ“, която се занимава с търговия на електронни стоки. Препоръчителният домейн за вас трябва да съдържа ключови думи за дейността ви, например: elektronika.com, elektronni-stoki.com, elektro-stoki.com и т.н. За вас би било грешно ако изберете домейн, носещ името на фирмата ви, например humpi.com, humpi-bg.com и др. Съществува вариант да създадете и домейн с името на фирмата си, но тогава ще ви трябват много време и ресурси за реклама и маркетинг на самият сайт. Да не забравяме, че тук говорим за евтино и бързо.
  • Вие сте известна фирма или личност и името ви е емблематично.
    За такива компании е допустимо да подберат име на домейн с името на фирмата. Например humpi.com, humpi-bg.com и т.н. Ясно е, че ако търсим информация за месечната си сметка за мобилни услуги ще търсим в Google „Vivacom“, „Globul“ или „Mtel“, а не просто „месечна сметка за мобилни услуги“.

Какво рискувате, ако не спазите горепосочените съвети? Ще намалите значително броя на хората, които ще посетят сайта ви. Не искате това нали?

Към част втора на статията “Избор на домейн (адрес на сайта)” –>