Избор на домейн (адрес на сайта) – част 2

Как да разберете дали името, което сте си харесали е свободно и да го купите?

Ако вече сте си избрали хостинг компания, следвайки нашите съвети сте една крачка по-близо до целта. Всяка модерна и добра хостинг компания предлага продажба и администрация домейни. За целта просто трябва да посетите страницата на компанията. Намерете къде е секцията за проверка на домейн имена. Обикновено изглеждат по този или подобен начин:

Търсене на домейн
Щракнете върху снимката за да я увеличите!

Въвеждате в полето за търсене желаният домейн, ограничавате избора на окончанията на домейна (.com, .info. .net  и други домейни от първо ниво – за тях ще говорим малко по-късно). В резултат ще видите всички свободни имена. В случая от картинката става ясно, че е свободен само домейна elektronika.bg. Домейните с окончание .bg са много по-скъпи от останалите. Повечето потребители биха предпочели да платят 19 лв. за .com, вместо 55лв. за .bg домейн. Ако търсеното от вас име е заето, продължавайте да търсите подобни имена с ключови думи отговарящи на вашия бизнес. Например ето какво се отразява в момента на търсенето на домейн имена с префикс elektronni-stoki:

свободни домейни
Щракнете върху снимката за да я увеличите!

Тук виждаме, че вече дори имаме избор. Препоръчително да е си изберете .com домейн. Ще говорим защо отново по-късно. Избирате периода за който наемате домейна и продължавате нататък. Никой регистрар (фирма, която продава домейн имена) не продават имена за по-малък срок от година.

Избор на окончание (домейн от първо ниво)

Важно ли е това? Ами оказва се, че и това е важно. Една от основните причини е отново Google. Оказва се, че сайтове, които притежават .com домейни биват намирани по-лесно в Google и излизат на по-високи позиции. Домейн с добър рейтинг, но основно за България е и .bg домейна. Именно затова и цената му е излишно завишена.

Внимание! Много от компаниите периодично предлага промоционални домейн имена. Много често ще срещнете безплатни домейни, ако си наемете хостинг услуга за повече от една година наведнъж. Други компании подаряват домейн имена, ако вземете малко по-висок хостинг план. Пример за подобна компания са  ICN.BG, които не подарява домейн само в най-малкият си хостинг план. Някои компании предлага безплатно домейни, които не се търсят много често – например .eu или .info. Не бих казал, че не ви препоръчвам тези условия. Факт е, че направих блога на жена ми с подарен домейн .info , защото не очаквах от нея голяма активност. Оказа се, че тематиката, по която тя пише е актуална и интересът към блога й е голям, което пък я мотивира да пише повече и сега излиза в начални позиции за повечето ключови думи, за които става дума в сайта. Именно затова запомнете, че всичко е относително.

Списък на общите домейни от първо ниво (gTLD)
Име Тип на организацията Английски
com търговски[1] commercial
edu образователен educational
gov правителствен government
tv телевизионен television
int международен international
mil военен military
net мрежов (компании, занимаващи се с глобални мрежи и Интернет доставчици) [1] network
org нетърговски (организации с идеална и нетърговска цел)[1] organization

Поради огромния брой на регистрираните домейни, след продължителни дискусии през ноември 2000 г. ICANN пуска в сила още няколко домейна от първо ниво.

Списък на новите общи домейни от първо ниво (newTLD)
Име Тип на организацията Английски
biz бизнес[1] business
info информационен[1] informational
aero въздушен транспорт air-transport industry
museum музей museum
name частни лица (лични имена)[2] individuals
coop асоциации и кооперации cooperatives
pro професии и професионалисти[3] professions

Ако след всички тези обяснения все още сте объркани за подбора на домейн името си само се свържете с мен и ще ви помогна в подбора на правилното домейн име за вашият сайт.