Същинска инсталация на WordPress

След като се си избрали хостинг, закупили сте си домейн и сте си създали база данни, не ви остава нищо друго, освен да си инсталирате последната версийка на WordPress. За тези, които не са правили това ще обясним в няколко лесни стъпки.

Да изтеглим последната версия на WordPress

Това всеки може да го направи. Посещавате страницата wordpress.org  и теглите. Тук има една малка подробност обаче. Версията, която ще изтеглите от горепосочената страница не е локализирана (преведена) на Български език. Ако страницата, която създавате ще е англоезична това не би трябвало да е проблем за вас. Ако сайта ви е на български или многоезичен – то тогава бих ви препоръчал да си дръпнете локализираната версия. Това става от страничката bg.wordpress.org , където можете да намерите още много полезна информация за WordPress на български.

Да, но със съжаление установяваме, че актуалната българска версия на българския сайт съвсем не е актуална. В настоящитя момемт на българската част на WordPress се предлага версия 3.2.1. На основната част виждаме, че последната е 3.5.1 – голяма стъпка напред. Трябва ли да ни притеснява това? Абсолютно не. За щастие WordPress има способноста да се обновява до последната версия само с два клика.

Съществува и друг вариант да си побългарите английската версия на WordPress, но ми прави впечатление, че има много повече пропуски при превода и то основно в админската част. Точно затова не ви препоръчваме този вариант. Все пак, за тези които имат английска версия и желаят да я обърнат на Български език, скоро ще публикуваме урок и за това.

Вариант 1

 1. След като сте изтеглили архива си следва да го разархивирате някъде в компютъра си. Влезте в папка wordpress и намерете файла wp-config-sample.php. В него ще трябва да въведем данните за базите данни от миналия урок. Отворете го с Notepad (препоръчвам изполването на Notepad ++). На ред номер 4 намираме следния текст:
  define(‘DB_NAME’, ‘wordpress’);     // Име на базата от данни
 2. На мястото на думата wordpress трябва да сложите името на базата данни от предния урок.  Редът ще придобие видът:
  define(‘DB_NAME’, ‘minchev_wp_test’);     // Име на базата от данни
 3. Следващите два реда във файла указват името на потребителя и паролата му, който създадохме в урока за бази данни:
  define(‘DB_USER’, ‘username’); // Вашето потребителско име за MySQL сървъра
  define(‘DB_PASSWORD’, ‘password’); // …и паролата
 4. … които трябва да придобият следният вид:
  define(‘DB_USER’, ‘minchev_wptest’); // Вашето потребителско име за MySQL сървъра
  define(‘DB_PASSWORD’, ‘testov’); // …и паролата
 5. В най-честите случаи това е всичко, което трябва да редактирате във файла. При накои хостинг компании се налага въвеждането на адрес на MySQL сървъра, но както казват създателите на WordPress “99% сигурно е, че е localhost”.
 6. Запазете файла и го затворете. Сега трябва просто да го преименувате от wp-config-sample.php на wp-config.php и сме готови за качването (upload) на вашата система. Отваряте любимият FTP клиент хващате цялото съдържание на папка wordpress и го засилвате към сървъра в папка public_html или папка www (зависи от хостнга).
 7. Следва лесната част. Отваряте в бразузъра адреса, където би трябвало да е бъдещият сайт (в моя случай е http://internet-stranici.com/test). Ако всичко е наред ще видите това:
  Инсталация на WordPress
 8. Ако не видите това – кликнете тук.
 9. Ако сте видяли това, което се вижда на картинката горе, просто попълвате данните, потребителско име, парола и валиден email, на който ще ви бъде изпратена паролата, ако я забравите и … ТОВА Е.

Вариант 2

 1. Със любимият ви  FTP клиент качвате цялото съдържание на папка wordpress на сървъра  в папка public_html или папка www (зависи от хостнга) и в браузъра.
 2. Въвеждате адреса, където би трябвало да бъде бъдещият сайт (в моя случай е http://internet-stranici.com/test). Не се стряскайте, че ще ви се появи грешка. Грешката е вярна. Изписва Ви се съобщение, което ви казва, че липсва конфигурационният файл. Точно този файл е връзката между цялата файлова структура и базата данни на сайта ви. Не ви остава нищо друго, освен да кликнете на бутона “Създай конфигурационен файл”. Следва да направите сптъпки 7, 8 и 9 от Вариант 1.
 3. Влизате в админстака част на WordPress с вашето потребителско име и парола и се потапяте в света на блогването.

Успех! И нали си знаете? Ако срещнете трудности по пътя – пътя към успеха е ТУК.