Създаване на база данни за WordPress сайт

Предполага се вече разполагате с хостинг и домейн. Следващата стъпка в изграждането на страницата Ви е да създадете база данни, която е необходима на WordPress софтуера за да работи.

Какво всъщност е база данни?

Терминът “база данни” не е това, което повечето хора разбират. Това не е списък с хора или продукти, а сложен софтуер, който съдържа в себе си информация в табличен вид.

Най-просто казано – базата данни е мозъкът на вашия сайт, а WordPress софтуерът е тялото. Смятам да не ви впускам в дебрите на администрацията на бази данни. Твърде е сложно, а и за повечето от вас е излишно. Просто ще ви обясня в прости стъпки как да създадете необходимата ви база.

Как се създава база данни?

WordPress работи само със софтуера за бази данни на MySQL. Има разбира се и други продукти (Oracle, PostgreSQL и др.), но те няма да ви влязат в употреба. Точно затова ще разгледаме конкретно, как да си създадете MySQL база данни, чрез контролният панел на хостинга ви.

 1. Стъпка едно е да отворите контролния панел на хостинга си – най-често е cPanel. Повечето хостинг компании са Ви улеснили. За да стигнете до cpanel трябва просто да напишете vashiyat-domein.com/cpanel . Тази практика е налична и за ICN.BG. Ако този адрес не се отваря проверете писмото, което са ви изпратили при активацията на хостинг акаунта Ви. Ако и това не сработва – потърсете хостинг компанията си за съвет.
 2. След като успешно влезете в cPanel ще ви се отвори галерия с хиляди функции и настройки. Не бутайте, ако не разбирате какво правите! За да стигнете до мястото с базите данни лесно и бързо започнете да пишете в търсачката “MySQL” и моментално ще Ви се филтрират всички функции свързани с базите данни (фиг. 1).
  cPanel
 3. След това кликнете върху MySQL Бази данни (фиг. 2).
  cpanel1
 4. Пред вас се отваря менюто, където ще извършите създаването. Имаме да извършим общо три операции тук – да създадем базата данни, да създадем виртуален потребител на базата, и да дадем на този потребител права да обработва базата данни. Знам, че звучи сложно, но ще се убедите сами, че не е така.
  1. Създаване на базата. Това е лесно. Просто напишете името на базата си и кликнете на “Създай база данни” (фиг. 3).
   cpanel2
  2. Съзадаване на потребител. Малко по-надолу в същата страница ще намерите “Потребители MySQL”, откъдето си създавате потребител с желано от вас име (на латиница). Запомнете паролата на потребителя. Ще ви трябва след това.
   Създаване на потребител на базата с данни
  3. Следва да позволите на виртуалният потребител да работи със създадената вече база. Това става още по-надолу в същата страница. Изберете от падащия списък потребителя, базата данни и кликнете на “Добави”.
   Добавяне на потребител към базата данни
   Това, което ви пита следващата страница е кои привилегии точно да задададете на потребителя. Спокойно изберете всички “All Privileges” и натиснете “Внеси изменения”.
   Всички привилегии
  4. ГОТОВО. Базата ви данни е създадена. Сега само трябва да си запишете някъде цялото име на базата (в случая minchev_wp_test), цялото име на потребителя (minchev_wptest) и паролата на потребителя – такава, каквато я въведохте.

Ако все пак срещнете проблеми със създаването на базата си данни не се колебайте и се свържете с IMfield.