WordPress 3.3.1 – какво ново + ревю

Неотдавна излезе стабилната версия 3.3.1 на най-популярната CMS система – WordPress. Нововъведенията са много и освен това значими. Основно подобренията са за улеснение на потребителя и ускоряване на заявките към сървъра. Иначе казано Вашият сайт ще бъде по-бърз и ще можете по-лесно и интуитивно да го администрирате. Ето и най-важните нововъведения в системата:

Нов интерфейс

Първото нещо, което грабва окото е изцяло подновеният интерфейс на системата.
Всички менюта вече са прилежно сгънати и можете да достигнете до подменютата само с едно минаване на показалеца на мишката върхуда дедоното меню. Някои потребители докладват, че това въведение допълнително ги обърква. Все пак, може би тук става дума за стар навик, който същите ще трябва да забравят и да свикнат с новостта.

Друга подобрена функция е Помощните табове горе в дясно.

В тази версия девелоперите добавят в заглавната част администраторски функции и така се получава ново меню с бърз достъп до най-необходимите инструменти.

По-лесен начин за качване на файлове

Разпознаване на файлове

Има няколко ключови подобрения във функцията за качване на файлове.

Wordpress Media Icon - All in One

Всички видове файлове вече се качват от едно и също място. Да. WordPress автоматично ще разпознае какъв е файлът, който качвате и ще подбере небходимите за всеки

 

файлов формат функции. В предходните версии на системата потребителят трябваше сам да определи вида каченият файл и да кликне на иконката за ъплоуд, отговаряща на вида на файла.

Drag-and drop

Безспорно още едно от подобреният е така наречената “Drag-And-Drop” функция. След като вече сте кликнали на иконката, за която говорихме по-горе,

хващате файла, който желаете да качите на сървъра си, завлачвате го и го пускате в полето, обособено за това. Прекрасно, нали! Ето точно в този момент става и разпознаването на файла, за което говорихме в предходната функция. Все пак за тези, който харесват старият метод за качване на файлове програмистите на WordPress са оставили бутона “Select files (Избор на файлове)”, чрез който Ви се отваря браузър, с който да посочите файла/файловете си.

Повече файлови формати

Вече Вашият WordPress ще разпознава повече файлови формати. Добавени са rar и 7z форматите към позволените в ъплоудера.

Бележки за нововъведенията

Създателите на WordPress са се погрижили да

се похвалят със всяко едно нововъведение от тук нататък. За всяко нововъведение ще Ви се показва бележка посочваща Ви новостта. Така със сигурност няма да пропуснете някое нововъведение. Веднъж след като сте изпробвали дадената новост, просто кликнете на “Dismiss” и бележката няма да Ви досажда повече.

Подобрено съвместно редактиране

Една стара грешка бе изсчистена в тази версия на системата. Случвало ли ви се е да ви стои етикет, че някой друг все още редактира страницта или публикацията, която редактирате и Вие а това да не е факт? Е, вече няма да Ви се случва. Ако отсега нататък видите такъв текст знайте, че някой някъде наистина редактира конкретната страница.

…и още много други подобрения

Внасяне на изображения от Tumblr, подобрени permalinks връзки, и още една камара други невидими за обикновеното потребителско око подобрения. Пълен списък можете да видите като кликнете на WordPress иконата във Вашият админ панел.